keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Symbolismi 1880-1900



Symbolismi tarkoittaa kirjallisuudessa, taiteessa ja runoudessa vaikuttanutta tyylisuuntausta. Symbolismin katsotaan alkaneen Ranskassa ja Belgiassa 1800-luvun lopulla ja vaikuttaneen noin vuoteen 1908. Symbolismi syntyi vastapainona realismille ja naturalistisille kuvauksille, mutta se oli myös tapa purkaa ja helpottaa sen ajan kulttuurin ja politiikan aiheuttamaa levottomuutta ja ahdistusta. 

Symbolismin aiheita olivat uskonto, myytit, legendat ja unet. Symbolistit olivat kiinnostuneita ihmisen mielikuvituksesta ja unista sekä tunteista, ja he uudistivat myös kirjailijoiden identiteettiä rikkomalla perinteisiä rajoja vapaalla elämäntyylillään. Symbolismin ideana oli pohtia syvempiä merkityksiä kuvatuille asioille.

Symbolismin aikana runous uudistui. Runoissa oli paljon vertauksia ja metaforia, voimakasta symboliikkaa, joiden avulla kuvailtiin ihmisen tunteita ja aatteita. Runot eivät kuitenkaan pyrkineet käsittelemään asioita realistisesti, vaan niiden tarkoitus oli käsitellä yliluonnollista ja korkeampaa olemassaoloa kuin arkinen todellisuus. Runot olivat soinnillisia, ja niissä oli rytmi sekä taukoja, kuten musiikissa. Symbolismi otti vaikutteita romantiikasta, mikä näkyy esim. symbolististen runojen aiheissa.

Symbolismin äärimuotoa kutsutaan dekadenssiksi, joka tarkoittaa rappiota, ja sille oli ominaista pessimistinen asenne.

Merkittävimpiä symbolismin ajan taiteilijoita olivat esimerkiksi
Edvard Munch (1863–1944), Auguste Rodin (1840–1917), Emile Bernard (1868-1941), ja Suomesta Akseli Gallen-Kallela (1865-1931)

Lemminkäisen äiti (1897), Akseli Gallen-Kallela


Symbolistisia kirjailijoita


Charles Baudelaire 1821-1867
  •   Merkittävin teos Pahan kukkia (1857)

Pahan kukkia on runokokoelma. Se käsittelee vaikeita aiheita kaunistelematta, mikä aiheutti pahennusta ja kovia arvosteluja ajalla, jolloin teos ilmestyi ja osa runoista sensuroitiin oikeuden määräyksellä yleisen moraalin halventamisesta. Se käsittelee rakkautta ja tuskaa, yliluonnollisia ja mystisiä asioita sekä suurkaupunkielämää Pariisissa, sellaisena kuin ne ovat.

Pahan kukat/Les Fleurs du mal 
  Charles Baudelaire



Oscar Wilde (1854-1900)
  • Merkittävin teos Dorian Grayn muotokuva (1891)

Dorian Grayn muotokuva kertoo, kuinka Dorian Gray onnistuu säilyttämään nuorekkaat kasvonsa, eikä ulkoisesti vanhene, vaikka hänen elämäntyylinsä on rappiollinen. Hänen tekemänsä pahuudet näkyvät kasvojen muutoksena vain hänen muotokuvassaan, jonka hän on piilottanut niin, etteivät muut näe sitä. 

Muita symbolistisia kirjailijoita ovat mm. Paul Verlaine (1844-1896) sekä Stephane Mallarme (1842-1898).





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti