keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Klassismi 1600-luku



Keskiajan loputtua hallitsijat taistelivat vallasta vahvan katolisen kirkon kanssa, ja käyttivät apuna taisteluissaan taiteilijoita. Syntyi barokiksi kutsuttu tyylikausi, joka korosti koristeellisuutta. 1600-luvulla barokin koristeellisuuden rinnalla, ja osin sen vastapainona alettiin arvostaa yksinkertaisuuden ja maltillisuuden kauneutta; syntyi klassismi.

Klassismi on Euroopassa 1600-luvulta 1800-luvulle vallinnut tyylikausi, jonka aikana klassista Kreikkaa pidettiin esikuvana taiteelle ja kirjallisuudelle. Erityisen vahvasti klassismi vaikutti Ranskassa. Klassismille tyypillisiä piirteitä oli sopusuhtaisuuteen ja luonnonmukaisuuteen pyrkiminen, eli niin sanottu klassistinen tyyli. Kullekin taiteenlajille asetettiin erikseen ohjeet, joiden avulla tavoiteltiin säännönmukaisuutta. Arkkitehtuurissa suosittiin tasapainoa ja symmetriaa, kirjallisuudessa järkeä ja selkeyttä. Kirjallisuuden piirissä klassismin kautena pidetään erityisesti 1600-lukua ja 1700-luvun alkupuolta.

Klassismi oli draaman kukoistuksen aikaa, ja silloin syntyikin paljon merkittävää näytelmäkirjallisuutta. Tragedioissa ja komedioissa pyrittiin viihdyttävyyden ja tunteiden herättämisen lisäksi yhtenäisyyteen: toiminnan oli tapahduttava mieluiten samassa paikassa ja saman vuorokauden aikana. Henkilöhahmot olivat piirteiltään selkeitä, eikä yksilöllisempiä luonteenpiirteitä juuri kuvattu. Myös kertovat runot olivat ajalle tyypillisiä, ja yleensä päähenkilö oli jokin antiikin sankari. Vaikka runoissa pyrittiin hillittyyn ja mutkattomaan kerrontaan, oli niiden tarkoituksena myös aiheuttaa tunteita lukijassa.

Klassismin ajan merkittävimpiä kirjailijoita ovat mm.
  • Nicolas Boileau (1636-1711), ranskalainen runoilija ja kirjailija, jonka teoksiin kuuluvat Les Satires ja Dialogue sur les héros de roman. Hän on erityisen tunnettu runousopistaan, josta kertoo teos L'Art poétique.
  • Molière (1622-73), joka oli yksi klassistisen Ranskan kuuluisimmista komediakirjailijoista. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Don Juan, Saituri ja Luulosairas.
  • John Milton (1608-74), yksi Englannin kirjallisuuden suurimpia mestareita. Erityisesti Ranskan klassismille poikkeukselliseen tapaan hän sai teoksiinsa inspiraatiota Raamatusta. Miltonin teoksia ovat muun muassa L’Allegro ja The Lost, eli Kadotettu paratiisi.



Molière, Boileau ja Milton

1 kommentti: