torstai 15. tammikuuta 2015

Antiikki 800eaa-400jaa


Antiikki eli Vanha aika on kreikkalaisen ja roomalaisen historian kukoistusaikaa, joka on saanut vaikutteita varhaisista korkeakulttuureista. Antiikkia pidetään merkittävänä aikakautena länsimaiselle kulttuurille, sillä siitä on omaksuttu piirteitä ja ajatuksia myöhemmille tyylikausille vuosisatojen ajan. Nykyisen länsimaisen yhteiskunnan ajattelun juuret tulevat antiikin Kreikan filosofiasta. Aikakautta kutsutaankin eurooppalaisen sivistyksen kehdoksi. Antiikkia voidaan kutsua myös klassiseksi kulttuuriksi.

Antiikin kirjallisuuden alkuvaiheessa vaikutti vahvasti suullinen perinne. Klassisessa kulttuurissa palvottiin jumalia sekä harjoitettiin tieteitä ja taiteita. Inhimillistä järkeä ja hyveiden kehittämistä ihailtiin. Tämän takia yleisiä ajan kirjallisuuden aiheita olivat jumalat, filosofia ja järjellinen tieto. Antiikin aikana taiteessa symmetria, selkeys ja sopusuhtaisuus olivat suuressa arvossa. Taiteilijat    keskittyivät teoksissaan ihanteiden esittämiseen, esimerkiksi kuvanveistossa kuvattiin usein jumalia ja urheilijoita.
 

Kaikki tärkeimmät länsimäiset kirjallisuuden lajit saivat alkunsa Kreikassa. Ensimmäistä epiikkaa eli kertovaa runoutta olivat sankarirunoelmat. Eeppinen runous oli aluksi suullista perimätietoa, joka on säilynyt kertovaksi runoudeksi. Epiikka oli enimmäkseen tragediaa, mutta oli teoksia, joissa esiintyi myös komediaa. Lyriikkaa eli laulurunoutta kirjoitettiin, mutta varhaisimmat teokset ovat suurelta osin kadonneet ja vain katkelmia on säilynyt, sillä materiaalit olivat hauraita. Antiikin aikana kehitettiin myös draama eli näytelmäkirjallisuus, joka voidaan jakaa tragediaan ja komediaan. Myös nykymuotoinen historiankirjoitus sai alkunsa antiikin Kreikassa. Keisariajalla kehittyi romaanikirjallisuus, joka nykyisten romaanien tapaan kertoi seikkailuista, jännittävistä matkoista ja kiehtovista rakkaussuhteista.
Antiikin ajan merkittäviä kirjailijoita olivat esimerkiksi Sofokles, jonka tunnetuin teos on Kuningas Oidipus, ja Homeros, jonka eeppiset runoelmat Ilias ja Odysseia aloittivat kreikkalaisen kirjallisuuden. Muita merkittäviä kirjailijoita ovat Aiskhylos, Euripides ja Aristofanes. 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti